Dagboek

Natuurdagboek Heelblaadjespad






-2023-




Maandag 7 augustus: Ook een bosplantsoen heeft onderhoud nodig. Er hoeft niet geschoffeld te worden, maar een paar keer per jaar snoeien en maaien is wel belangrijk. Gelukkig heeft vandaag Joshua, hovenier van de gemeente Leiderdorp, overhangende takken en brandnetels verwijderd. Het maaien wordt nog ingepland.

Woensdag 15 februari: Al een paar weken staat de gele kornoelje op het pad te bloeien. De gele bloemen verschijnen als de takken nog kaal zijn. Dat geeft deze bomen in de lente een mooi knalgeel aanzicht. Van februari tot maart kunnen de bloempjes gedroogd worden en als smaakmaker worden gebruikt in thee. Ook van het jonge blad van de gele kornoelje kun je van maart tot april, eventueel gemengd met andere kruiden, thee zetten. Van de bladeren en de bast kan een wondgenezende zalf worden gemaakt, die goed zou werken bij spataderen. In de nazomer beginnen er felrode vruchten aan deze boom te hangen die kunnen worden bereid als jam die boordevol vitamine C zit.

Woensdag 25 januari: De Nationale Tuinvogeltelling is op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 januari. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we welke vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen vogels beter geholpen en beschermd worden. Het is de bedoeling om op één van deze dagen één keer een half uur de vogels in de tuin of op het balkon te tellen. Meer informatie staat op de website  van de vogelbescherming. Vorig jaar waren er in onze buurt 131 deelnemers en zijn er 1626 vogels geteld. De huismus stond op nummer 1.

Woensdag 11 januari: Een zuilvormige eik op het parkeerterrein bij het nieuwe appartementencomplex is verplaats naar de groenstrook aan de voorzijde van de Rozemarijntuin. Daar heeft deze boom een mooie plek gekregen met meer groen om zich heen.


-2022-


Woensdag 7 december: Omleidingsborden zijn weggehaald. Het Heelblaadjespad is weer vrij toegankelijk voor voetgangers, waarbij fietsen is toegestaan. 

Dinsdag 6 december: Plekken waar het asfalt verwijder werd om er te kunnen graven zijn opnieuw geasfalteerd.

Maandag 28 november: Het Heelblaadjespad is weer open! Nog wel erg modderig bij het nieuwe appartementendcomplex. 

Dinsdag 1 november: Bewoners trekken nog wat brandnetel uit de grond en zaaien o.a. doorwaskervel (Smyrnium perfoliatum). Doorwaskervel komt vooral op bosranden voor op voedselrijke grond. Deze tweejarige plant heeft opvallend groengeel blad en gele bloemschermen.

Woensdag 19 oktober: Nieuw op het pad: Sneeuwklokjes, bostulpen, ossentong, longkruid, naaldvarens, kerstrozen, lievevrouwebedstro, bosandoorns, vaste judaspenning, karmozijnbes, doorwaskervel, wilde hyacinten, adderwortel, kaukasisch vergeet-mij-nietjes en een krentenboompje. De beplanting is in alle rust en met liefde geplant door het hoveniersbedrijf. 

Dinsdag 18 oktober: Vanochtend heeft Hoveniersbedrijf Van der Valk uit Katwijk nieuwe beplanting in de grond gezet op de kale plekken die zijn ontstaan door werkzaamheden van Liander. De beplanting is zorgvuldig uitgezocht met hulp van de beheerder van de Heemtuin, Jasper Klapwijk. 

Woensdag 21 september: In het Leiderdorps Weekblad heeft Tineke Sommeling een heel leuk stukje geschreven over het heelblaadjes, om blij van te worden! Hierbij de link: https://www.leiderdorpsweekblad.nl/nieuws/duurzaam-groen/.78829/heelblaadjes-heelmeester-of-niet-

Dinsdag 6 september: Na een kurkdroge periode, op één na zonnigste en op twee na warmste zomer ooit gemeten, hebben we vannacht flinke onweersbuien gehad met behoorlijk wat regen.  

Donderdag 1 september: We zijn hartstikke blij met Michiel, hovenier van de gemeente Leiderdorp, die ons pad weer gemaaid heeft.

Maandag 11 juli: Het zaad van de zwartmoeskervel begint al aardig donker te kleuren, sommige zaden zijn al rijp en zwart. Het zaad heeft een sterke pepersmaak. In Frankrijk kun je de zaden kopen om het eten mee te kruiden.

Zondag 10 juli: Bewoners trekken nog wat brandnetel uit de grond. 

Zaterdag 9 juli: Het heelblaadjes staat in bloei!

Donderdag 7 juli: Dinsdag 27 september wordt de nieuwe beplanting in de grond gezet op de kale plekken die zijn ontstaan door de werkzaamheden. 

Zaterdag 25 juni: Het belooft een goede zomer te worden voor het heelblaadjes. Nog niet in bloei, maar ruimschoots aanwezig als oeverplant bij de vijver. 

Zondag 20 juni: Bewoners halen brandnetels weg en ruimen afval op.

Vrijdag 17 juni: De beplantingslijst gemaild naar de firma Koolmoes.

Donderdag 16 juni: Samen met Jasper Klapwijk, beheerder van de Heemtuin, een beplantingslijst gemaakt voor de open stukken waar gegraven is.

Maandag 13 juni: Werkzaamheden aan de ondergrondse gasaansluiting op het pad zijn afgerond. Ter plaatse de schade aan de begroeiing bekeken met opdrachtgever Liander, uitvoerder Van Voskuilen en de firma Koolmoes die alles weer in orde gaat maken. 

Woensdag 2 februari: Gebeld door Liander. De boorinstallatie zal niet op het pad zelf geplaatst worden, maar aan de kant van de Gallaslaan/Huygensdreef. De werkzaamheden beginnen op 7 maart. Eventuele schade aan beplanting wordt hersteld.

Maandag 31 januari: Sneeuwklokjes staan in bloei. Ook de bloesem van de kornoelje staat al bijna geel te bloeien.

Zaterdag 29 januari: Nationale Tuinvogeltelling dit weekend.

Zondag 2 januari: Buurtbewoners hebben meegedaan aan de Eindejaars Plantenjacht van Floron. Plantenliefhebbers in heel Nederland gaan in de periode van Kerst t/m 3 januari op zoek naar bloeiende planten. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. Op het Heelblaadjespad bloeit alleen de stinkende gouwe het hele jaar door. Een week voor Kerst bloeiden nog een koekoeksbloem felroze en een groene ossentong met helderblauwe bloempjes. 


-2021-

Woensdag 17 november: In verband met een ondergrondse gasaansluiting onder de bruggen door naar de Huygensdreef zal er een boorinstallatie op het pad geïnstalleerd moeten worden om een pijp onder de grond te schuiven. 

Woensdag 28 oktober: Aannemer en ambtenaren van de gemeente Leiderdorp op het Heelblaadjespad om te overleggen over werkzaamheden die verband houden met een ondergrondse gasaansluiting onder de bruggen door.

Maandag 25 oktober: Bewoners planten wijfjesvarens, mannetjesvarens en zachte naaldvarens.

Maandag 18 oktober: We dachten dat hij verdwenen was, de zwartmoeskervel. Maar hij is er weer en de verwachting is dat hij volgend jaar gaat bloeien!

Maandag 11 oktober: Iedere ochtend te horen: het roodborstje. Als een van de weinige vogels zingt het roodborstje het hele jaar door. In het vroege voorjaar zijn het vooral de mannen die zingen om een vrouw te verleiden en om andere mannen weg te houden. In de herfst en winter zingen zowel de mannetjes als vrouwtjes om hun voedselterritorium te verdedigen. De zang klinkt als een dwarrelend herfstblad, als belletjes van een watervalletje. De alarmroep klinkt als korte metaalachtige tikjes.

Maandag 4 oktober: Bewoners plaatsen nestkastjes voor pimpelmezen. 

Maandag 27 september: Bewoners zaaien nog wat ratelaar, moerasspirea, grote kaardenbol en springzaad.  

Maandag 20 september: De dieprode vruchten van de gele kornoelje zijn overrijp. Lopend over het pad ruik je de gistende bessen.

Zaterdag 11 september: Een aantal bewoners trekt nog wat brandnetels uit het bosplantsoen. 

Vrijdag 10 september: Nieuw op het Heelblaadjespad: de Brede wespenorchis! Deze wespenorchis is een kruid uit de orchideeënfamilie die op schaduwrijke plaatsen groeit en 80 centimeter hoog kan worden. Niet zo makkelijk te vinden. Groeiplek: naast het pad aan de rand van het schoolplein van de Hasselbraam. 

Maandag 6 september: Het gaat goed met het heelblaadjes. De plant bloeit uitbundig aan de vijver bij de scholen, maar nieuw is ook dat er  bloeiende heelblaadjes staan aan de sloot bij de voormalige kerk!

Woensdag 1 september: De meteorologische herfst is begonnen. Nog geen vallende blaadjes, maar al wel veel spinnenwebben. De planten en bomen hebben het goed gehad deze zomer: genoeg zon, maar ook weer niet te warm en geregeld een zomerse bui. 

Woensdag 21 juli: In bloei aan de waterkant bij de scholen: heelblaadjes, moerasandoorn, harig wilgenroosje, bitterzoet, grote kattenstaart, gele lis en de scherpe boterbloem.

Dinsdag 20 juli: Joshua van de gemeente, heeft een aantal overhangende takken van struiken gesnoeid. Wegens tijdgebrek nog niet alles.. 

Donderdag 15 juli: Het heelblaadjes staat in bloei!

Maandag 11 juli: Gezaaid: inheemse donkere ooievaarsbek.

Maandag 5 juli: Gezaaid: ratelaar, die bewoners met toestemming van de beheerder hebben verzameld uit de Heemtuin.

Maandag 28 juni: Michiel, hovenier van de gemeente, heeft gemaaid. 

Donderdag 24 juni: Binnenkort gaat er gemaaid worden.

Maandag 21 juni: De astronomische zomer is begonnen met veel regen!

Zaterdag 19 juni: In bloei staan: ratelaar, bosandoorn, groene ossentong, koekoeksbloem, klein springzaad, knopig helmkruid en voorjaarszonnebloem. 

Maandag 14 juni: Enkele bewoners verzamelen zaad van de ratelaar uit de Heemtuin.

Zaterdag 5 juni: Op de website van het Leiderdorps Weekblad staat een artikel over de rondwandeling van vorige week zaterdag.

Vrijdag 4 juni: Van Jasper Klapwijk, beheerder van de Heemtuin, zaad gekregen van de wilde narcis. Ook een aantal stekjes van het heelblaadjes. 

Donderdag 3 juni: Het kookboek van Apicius stamt in de vorm waarin het is overgeleverd uit de 4e eeuw, maar is in de eerste eeuw door hem geschreven. Later zijn daar nog recepten van anderen aan toegevoegd. De bedoelde Apicius was Marcus Gavius Apicius, een smulpaap uit de tijd van keizer Tiberius. Van Apicius is bekend dat hij twee kookboeken heeft geschreven, een algemeen kookboek en een kookboek over sauzen. De recepten zijn geschreven in eenvoudige spreektaal.

Woensdag 2 juni: De zwartmoeskervel, die nu zo welig groeit, wordt ook wel beschouwd als een vergeten groente. De Romeinen waren er verzot op.  In 'De Re Coquinaria' van Apicius, het enige bewaarde kookboek uit de oudheid, vind je verschillende recepten terug met zwartmoeskervel. Het is pas sinds de opkomst van de selderij in de 17e eeuw dat zwartmoeskervel niet mee zo populair is. Het is een tweejarige plant, bloeit dit jaar nog niet, maar de verwachting is dat hij volgend jaar met geelgroene bloemschermen zal bloeien.

Zaterdag 29 mei: Aad Rijntalder heeft 's ochtends een rondwandeling gehouden voor bewoners rond het Heelblaadjespad. Hij noemt het pad het mooiste bosplantsoen van Leiderdorp, kent geen ander stukje groen in de directe omgeving van huizen waarin zoveel te zien is. 

Woensdag 26 mei: Michiel, hovenier van de gemeente, heeft het gras gemaaid. Hij heeft ook een aantal planten van de bosandoorn in het plantsoen gezet. Vorig jaar zijn ze door hem gezaaid, maar daar lijkt tot nu toe nog niets van opgekomen. 

Zaterdag 22 mei: Groeizaam weer! Het is tijd om het gras te maaien voordat het plat gaat liggen (legeren). Volgende week contact opnemen met de gemeente. 

Zondag 2 mei: Op de pagina van nieuwsbrieven het laatste voorjaarsnieuws met een stukje over de geschiedenis van het Heelblaadjespad,  nieuwe bewoners en hoog bezoek.

Vrijdag 23 april: Op vier plaatsen in het plantsoen staan gele bostulpen. Bijzonder om te zien. 

Zaterdag 17 april: Nationale bijentelling dit weekend. Een telformulier is op internet te vinden.

Maandag 12 april: Enkele bewoners halen kleefkruid uit het plantsoen. 

Zaterdag 10 april: Lievevrouwenbedstro begint te bloeien.

Donderdag 8 april: Hoog bezoek op ons pad! Jasper Klapwijk, beheerder van de Heemtuin, bezoekt ons bosplantsoen. 

Dinsdag 6 april: Winterse dag met af en toe een strakblauwe lucht afgewisseld met onweer, hagel, sneeuw en harde windstoten. Merels, kraaien, eksters en koolmeesjes vliegen af en aan met takjes om hun nest te bouwen. 

Zaterdag 3 april: Wanneer de nectar te diep in de bloem van de holwortel verborgen is, bijt de hommel een gaatje in de zijkant van de bloemkroon om zo bij de nectar te kunnen komen. Om dit te kunnen zien heb je een loepje nodig.

Vrijdag 2 april: Holwortel en vingerhelmbloem staan in bloei, twee bijzondere stinzenplanten. Lastig om ze uit elkaar te halen. De holwortel heeft gaafrandige schutbladen. Het schutblad van de vingerhelmbloem is handvormig ingesneden, zodat het vijf vingers lijkt te hebben. De holwortel heeft een aantal stengels op één knol. De vingerhelmbloem heeft dicht opeen groeiende stengels met elk een knol.

Woensdag 31 maart: Wat een schoonheid, de kievitsbloemen kleuren van wit naar paars geblokt. 

Maandag 29 maart: De zon schijnt uitbundig. De lucht is strakblauw. Erg warm voor de tijd van het jaar. Grappig om te zien dat de gele bloempjes van het speenkruid met de zon mee draaien. 's Avonds sluiten de bloempjes zich.

Zondag 28 maart: Het is met het blote oog nauwelijks te zien, maar de klimopereprijs staat in bloei met piepkleine, lichtblauwe bloempjes. Te zien aan het begin van het pad, vanaf de kerk, ter hoogte van huisnummer 2. Bij regen en harde wind sluit het bloemetje zich.  

Zaterdag 27 maart: Speenkruid bloeit uitbundig geel.

Donderdag 25 maart: Iedere dag , nog voor zonsopgang, de ochtendzang van o.a. zanglijsters, merels, winterkoninkjes, pimpelmeesjes en de tjiftjaf. Daar bovenuit klinkt het geroffel van de bonte specht.

Woensdag 24 maart: Het verschil tussen de inheemse en de gecultiveerde narcis is duidelijk te zien. Eerstgenoemde heeft een smalle, lange, rechte trompet.

Zaterdag 21 maart: De kruipende smeerwortel begint te bloeien.

Vrijdag 19 maart: Longkruid staat uitbundig te bloeien met blauwpaarse bloemetjes.

Woensdag 17 maart: Steeds meer holwortel staat in bloei, roodpaars. Eén plantje bloeit wit.

Woensdag 10 maart: Holwortel en bosanemoon staan in bloei.

Zondag 7 maart: Gespot op ons pad: een aantal vogelaars. Misschien op zoek naar de Humes bladkoning, een zangvogel die al een aantal weken geleden is gezien door medebewoner Jaap Engberts.

Vrijdag 5 maart: De gele kornoeljes staan uitbundig te bloeien. Met de gele bloesem kun je thee aromatiseren. Niet heel bijzonder van smaak, wel leuk om eens uit te proberen.

Woensdag 3 maart: Met Aad Rijntalder, oud medewerker van de Heemtuin, over het pad gelopen. Voor het eerst scilla (sterhyacint) gezien langs het trottoir.

Dinsdag 2 maart: Als de lente begint start de sapstroom in veel bomen. Sommige bomen, zoals de berk, produceren een drinkbaar sap. Bij ons op het pad zie je ook 'lekkende' berken. Door kleine beschadigingen aan takken druppelt er zo nu en dan berkensap op de grond, de smaak is héél lichtzoet. 

Maandag 1 maart: De meteorologische lente is begonnen. 

Zaterdag 27 februari: Hommels op het pad. Van februari tot april zie je vooral koninginnen vliegen. Ze hebben hun overwinteringsplek verlaten en doen zich nu tegoed aan de nectar uit de eerste voorjaarsbloemen. In mei worden de eerste werksters geboren. Die lijken op de koninginnen, maar zijn een stuk kleiner en leggen zelf geen eieren. Uit Nederland zijn 29 soorten hommels bekend.

Donderdag 25 februari: De dagen worden steeds langer, er komt meer kleur, geur en geluid vrij. De gele kornoeljes kleuren prachtig geel, de kurkiepen  bloeien oudroze. Krokussen, sneeuwklokjes, speenkruid, longkruid en narcissen beginnen te bloeien. Er is zoveel te zien en te horen. Iedere ochtend horen we de bonte specht roffelen, koolmeesjes tikken aan de opening van nestkastjes, luidruchtige eksters hebben het druk met het maken van nesten.

Dinsdag 23 februari: Van min tien in een paar dagen naar plus vijftien graden, we worden heen en weer geslingerd in temperatuur.

Donderdag 18 februari: 's Ochtends vroeg is het gekwetter van vogels al te horen.  Onder andere roodborstjes, merels, mussen, koolmeesjes, groenlingen, winterkoninkjes laten van zich horen. Eksters zijn druk bezig om hun nest ter hoogte van Heelblaadjespad nr. 7 in te richten. 

Maandag 15 februari: Na vijf dagen vrieskou met bevroren sloten is gistermiddag de dooi ingetreden. Vanochtend tot 06.00 uur code rood vanwege ijzel. Nu code geel vanwege gladheid op stoepen, fietspaden en ons pad. Het regent. Vogels scharrelen weer door de begroeiing op zoek naar voedsel.

Dinsdag 9 februari: Twee foto's van het pad in de sneeuw, gemaakt door Lieke van der Heiden, staan in het fotoalbum.

Zondag 7 februari: Code rood vandaag voor sneeuw en gladheid! Windkracht 5 Bft, vlagen 8 Bft. uit het oostnoordoosten. Het vriest 6 graden, gevoelstemperatuur -16 graden.  Stuifsneeuw raast over het pad. Veel mensen buiten: te voet, met de slee en langlaufend. 

Vrijdag 5 februari: Om blij van te worden, de eerste sneeuwklokjes staan in bloei!

Donderdag 4 februari: De gele kornoelje begint geel te kleuren, een paar bloempjes staan in volle bloei.

Maandag 1 februari: Voor wie héél goed kijkt: De kurkiep, ter hoogte van het basketbalpleintje, begint al een beetje te kleuren. Over een paar weken staat de iep in bloei met oudroze bloemetjes.

Zondag 31 januari: In 1975 heeft het Heelblaadjespad zijn naam gekregen. Het pad is, zoals alle straten in de wijk Voorhof, vernoemd naar een inheemse plant. In hetzelfde jaar dat de straten hun namen kregen werd de rooms-katholieke kerk De Menswording aan het Heelblaadjespad 1 in gebruik genomen. Het was het enige gebouw dat er stond. Een jaar later zouden de eerste zeven huizen aan het pad gebouwd worden.

Zaterdag 30 januari: Door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen staan er veel plassen links en rechts van het geasfalteerde pad. Na een paar dagen zullen die weer verdwijnen.

Vrijdag 29 januari: Vandaag, morgen en overmorgen Nationale Tuinvogeltelling. 

Maandag 25 januari: Met een bladblazer en een hark heeft de gemeente het geasfalteerde pad weer vrijgemaakt van bladafval dat voor gladheid zorgde.

Zondag 24 januari: Het is 45 jaar geleden dat het Heelblaadjespad is aangelegd, ontworpen door de toenmalige chef groenvoorziening van de gemeente Leiderdorp. Het is ontworpen als bosplantsoen met bomen en een onderlaag van kruiden en struiken. Er was binnen de gemeente zelf wat weerstand over de lichte bocht in het pad, maar de tekenaar hield vast aan zijn ontwerp.  Kinderen van o.a. basisschool De Springschans hebben tijdens de Nationale Boomplantdag bomen geplant.

Zaterdag 16 januari: Sprookjesachtig mooi op ons pad, alles is bedekt met een dun laagje sneeuw. Jong en oud komt naar buiten om te genieten.

Donderdag 14 januari: De bonte specht laat zich weer zien en van zich horen. Hard geroffel op de lantaarnpalen. 

Maandag 11 januari: Veel vogels in het bosplantsoen: roodborstjes, koolmeesjes, merels, groenlingen, eksters, spreeuwen, mussen en winterkoninkjes.

Zaterdag 9 januari: Het weer: de zon schijnt, helderblauwe lucht, rijp op de bomen en struiken. Wonderschoon!

Donderdag 7 januari: In het jaaroverzicht 2020 van het Leiderdorps Weekblad een foto van onze succesvolle actie tegen een doorfietsroute over het pad en het bezoek van een bijzonder vogeltje, de Pallas' boszanger.

Dinsdag 5 januari: Gelezen in ROmagazine, een onafhankelijk vakblad op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, infrastructuur en milieu, een artikel met als titel: Investeer in natuur in de buurt,  geschreven door Cees van Oijen. In dit artikel wordt het belang van ecologische verbindingen besproken en het vastleggen door bewoners van bijzondere natuur in de buurt in omgevingswaarden. Dit alles om maar zoveel mogelijk de natuur in de buurt te behouden en te beschermen en de monumentale waarde ervan vast te leggen.

Maandag 4 januari: Het Heelblaadjespad bestaat 45 jaar!


-2020-

Maandag 21 december: De mahoniestruik, ter hoogte van Heelblaadjespad nr. 2, begint al een beetje geel te kleuren.

Maandag 14 december: Een aantal bewoners trekt de als lianen slingerende stengels van de bosrank en de mannelijke hop uit struiken en bomen.

Vrijdag 4 december: Sinterklaas en een paar pieten lopen over het pad.

Donderdag 3 december: Een aantal bewoners knipt de bosrank en de hop bij de grond af en trekt weer wat brandnetels uit het bosplantsoen.

Woensdag 25 november: Met Jasper Klapwijk, beheerder van de Heemtuin, over het pad gelopen. Hij vindt de kruid- en struiklaag er goed uitzien.  Verbaast zich over de grote hoeveelheid stinkende gouwe en de zwartmoeskervel, alsof we de plantjes er zelf hebben ingezet. Ziet en passant nog wat glaskruid, brunel, look-zonder-look en kaardebol. Er zijn ook wat aandachtspunten: bosrank en hop verstikken bomen en struiken en er is een tapijt aan het ontstaan van klimop.

Zaterdag 14 november: Het pad goudgeel en roodbruin van gevallen bladeren.

Vrijdag 13 november: De bomen: ijler, geler, roder, bruiner.

Donderdag 12 november: Een enkele koekoeksbloem staat in bloei.

Donderdag 5 november: Artikel in het Leiderdorps Weekblad met als titel: 'In de ban van Pallas' boszanger'.

Woensdag 4 november: De Pallas' boszanger is vandaag niet meer waargenomen op het Heelblaadjespad. Wel te zien zijn roodborstjes, koolmeesjes, vinken, groenlingen, zwartkopjes, het goudhaantje, etc.

Zondag 1 november: Drie foto's van de Pallas' boszanger, gemaakt door Jaap Engberts, staan in het Fotoalbum.

Zaterdag 31 oktober: Vogelaars op ons pad, gewapend met verrekijkers en grote camera's. Op zoek naar de Pallas' boszanger, gespot door Jaap Engberts. Een foto van dit zeldzame vogeltje hebben we nog niet. Andere foto's van Jaap mogen we publiceren van hem, staan in het Fotoalbum. Te noemen valt de Bladkoning, de Groenling, de Koperwiek en het Vuurgoudhaantje. Nog even wachten op de Pallas' boszanger!

Donderdag 22 oktober: Met Rik van Woudenberg, wethouder die over het groen gaat, over het pad gelopen.

Woensdag 21 oktober: Het is vandaag de warmste 21 oktober ooit gemeten met temperaturen tot 20.2 graden.

Maandag 19 oktober: Bewoners planten groene ossentong. 

Zondag 18 oktober: Paddenstoelen op ons pad: inktzwammen, elfenbankjes en gele korstzwammen.

Zaterdag 17 oktober: Vogelspotter op zoek naar uilen in ons 'stukje bos in Leiderdorp'. Zoekt op de grond naar uilenballen en kleine veertjes en kijkt daarna met verrekijker of er uilen in de bomen zitten.

Dinsdag 13 oktober: Er groeit korstmos op de gele kornoelje. Korstmossen zijn heel gevoelig voor luchtverontreiniging. Ze zijn geen exact meetinstrument voor de luchtkwaliteit, maar geven wel een indicatie. Het is in ieder geval een gunstig teken dat ze hier groeien.

Vrijdag 2 oktober: Met Aad Rijntalder, oud-medewerker van de Heemtuin, over het pad gelopen. Gezien: het jonge blad van de kruipende smeerwortel en de echte smeerwortel, nagelkruid, koekoeksbloem, stinkende gouwe, zwartmoeskervel, hondsdraf, longkruid, zuring, Italiaanse dovenetel, paarse dovenetel, kaardebol, brunel, penningkruid, aronskelk, robertskruid, adderwortel, echte gamander, heelblaadjes, bitterzoet en de zaadpluizen van de bosrank.

Woensdag 30 september: Gezaaid: zaden voor bosbloemen (o.a. bosvergeet-mij-nietjes, vingerhoedskruid). Gekregen van Natuurmonumenten. Ook bieslook uitgezaaid. Artikel in het Leiderdorps Weekblad met als titel: 'Verkeersplannen aangepast na inspraak. Doorfietsroute Heelblaadjespad geschrapt'. 

Maandag 28 september: Gekregen uit de Heemtuin: stekje van het heelblaadjes. Staat nu bij het bruggetje langs het water, met naambordje!

Zondag 27 september: Gezaaid: nog wat witte koekoeksbloem uit de Bloemerd, bosandoorn en agrimonie. Akelei uit Zwitserland.

Zaterdag 26 september: Gezaaid: klimopbremraap. Klimopbremraap is een parasitaire plant die voor vocht en voedsel afhankelijk is van zijn gastheer, in dit geval de klimop. Het zaad ontkiemt bij de wortel van de gastheer. Dat kan enkele maanden duren, maar het ontkiemen kan ook meerdere jaren op zich laten wachten. Als alles goed gaat ontwikkelen zich in het begin van de zomer enkele bruingele paarse bloeistengels die tot 60 cm hoog kunnen worden. De bremraap is zeldzaam. Het zou leuk zijn als deze plant zich gaat vestigen in ons bosplantsoen.

Woensdag 23 september: Artikel in het Leidsch Dagblad met als titel: 'Doorfietsroute Heelblaadjespad van de baan'. 

Dinsdag 22 september: Gezaaid: bosandoorn, zwartmoeskervel, engelwortel. witte koekoeksbloem, klein springzaad, doorwaskervel, heelblaadjes, Roomse kervel, veldsalie en St. Janskruid. 

Maandag 21 september: Het maaisel is weer aangeharkt en weggevoerd. Een dode bolklimop en kardinaalsmuts zijn afgezaagd maar lopen op den duur waarschijnlijk weer uit. Brief gekregen van de gemeente waarin vermeld wordt dat het plan voor een hoofdfietsroute op het Heelblaadjespad komt te vervallen!

Vrijdag 18 september: Gistermiddag en vanochtend hebben Bram en Michiel, tuinmannen van de gemeente, het bosplantsoen gemaaid. Een paar uur werk en de klus is weer geklaard. Een zieke kurkiep ter hoogte van het basketbalveldje zal verwijderd worden.

Maandag 14 september: Plantjes gekregen van een bewoonster uit Leiderdorp bestemd voor het Heelblaadjespad: adderwortel (Persicaria bistorta) en de echte gamander (Teucrium chamaedrys). De adderwortel staat  ter hoogte van nr. 6, de echte gamander (met bordje) bij nr. 16.

Zaterdag 12 september: In het Leidsch Dagblad onder het kopje 'Lezers schrijven' een ingezonden brief van Cato en Guus, twee leerlingen van basischool  Elckerlyc, over doorfietsroute op het Heelblaadjespad.

Maandag 7 september: Er groeit een bodembedekkend plantje in het bosplantsoen met de naam brunel. Te zien in de buurt van Heelblaadjespad nr. 2. Door de vorm van de paarsbloeiende schijnaar wordt deze plant ook wel bijenkorfje genoemd. De Engelse naam is Selfheal, omdat deze plant wondhelende eigenschappen bezit. Bewoners hebben dit plantje gezaaid eind oktober 2018.

Woensdag 2 september: Artikel in het Leiderdorps Weekblad met als titel: 'Omwonenden Heelblaadjespad fel tegen plan voor doorfietsroute'.

Dinsdag 1 september: De meteorologische herfst is begonnen met zon en wat bewolking. 

Maandag 31 augustus: In de buurt van het heelblaadjes groeit moerasandoorn. De purperen bloemen, waarvan de onderlip vaak roodachtig gevlekt zijn, trekken vliegen, bijen, hommels en vlinders aan. Vroeger werd de plant gebruikt als geneesmiddel voor sneden, kneuzingen en wonden. De Engelse naam is Marsh Woundwort, moeras wondkruid. 

Zaterdag 29 augustus: Goed te zien zijn de fel oranjerode glanzende bessen van de Italiaanse aronskelk. De (giftige) bessen die op een stengel groeien bevatten grijsbruine zaden. De plant heeft ondergronds zetmeelrijke knollen. Van dat zetmeel werd in de tijd van Elizabeth I een stijfsel geproduceerd waarmee de kragen werden verstevigd. De Engelse bijnaam voor deze plant is starchwort, stijfselwortel.

Vrijdag 28 augustus: Zaaddozen van de witte avondkoekoeksbloem uit de Bloemerd verzameld. En direct uitgezaaid op ons pad. Het zaad van de dagkoekoeksbloem is zwart, van de avondkoekoeksbloem grijs. Zoals de naam al aangeeft bloeit de witte avondkoekoeksbloem 's avonds. 

Donderdag 27 augustus: De rust is weer teruggekeerd op ons Heelblaadjespad. De storm is gaan liggen . . . .De gemeente heeft vanochtend vroeg de afgewaaide takken weggehaald. Er wordt goed voor het pad gezorgd.

Woensdag 26 augustus: Het weer: zomerstorm Francis raast over Leiderdorp (en de rest van Nederland). Windkracht 6 Bft,  vlagen 8 Bft. Code geel!

Dinsdag 25 augustus: Artikel over ons Heelblaadjespad in het Leidsch Dagblad met als titel: 'Massaal verzet tegen snelfietspad'. 

Maandag 17 augustus: Het ziet er wat rommelig uit op ons pad. Maar als je goed kijkt zie je het zaad zitten in de koekoeksbloem, de stinkende gouwe, het geel nagelkruid, het heksenkruid en het fluitenkruid. De natuur heeft zich goed voorbereid op een volgend seizoen! Over een aantal weken is het weer tijd om te maaien, waardoor het bosplantsoen er weer netjes uit ziet. Alle zaden hebben dan te tijd gehad om zich uit te zaaien.

Donderdag 13 augustus: Voor het eerst op het pad: zoetwaterkreeft. Ze zitten vooral in stil of langzaam stromend water. Als er zuurstof- of voedseltekort is in het water kruipen de kreeften de sloot uit en gaan ze op zoek naar een betere verblijfplaats. Ze zijn een plaag en delicatesse tegelijk. Ze vreten sloten kaal waardoor planten en ander leven verdwijnen. Voor meeuwen en futen zijn ze een lekker hapje, voor mensen ook. 

Woensdag 12 augustus: De natuur kreunt en steunt onder de hittegolf. Ook bij ons op het Heelblaadjespad. Aan de straatkant in de schaduw is het 's middags 30.4 graden, aan de kant van het Heelblaadjespad in het groen, 25.2 graden. Bomen hebben een verkoelend effect; de temperatuur onder de bomen is lager door schaduwvorming en bomen absorberen minder warmte. Bij ons op het pad zorgt het er in ieder geval voor dat de temperatuur ruim vijf graden lager is!

Maandag 10 augustus: Helderrode bessen van de gele kornoelje vallen al op de grond. Bessen zijn eetbaar. Op internet zijn verschillende recepten te vinden; kornoelje-snoepjes, kornoelje-olijven, kornoelje-jam, kornoelje-vruchten op suikerstroop. De bloempjes van de gele kornoelje zijn een belangrijke nectar- en stuifmeelbron voor bijen en andere vroeg vliegende insecten.

Zaterdag 8 augustus: Het heelblaadjes, groeiend naast het bitterzoet, heeft zich uitgebreid! Voelt zich hier blijkbaar thuis. 

Vrijdag 7 augustus: De bloemen en bessen van het bitterzoet groeien gelijktijdig aan de plant.

Woensdag 5 augustus: Eerste dag van een hittegolf met temperaturen boven de 25 graden.

Zaterdag 1 augustus: Het bosplantsoen staat vol met indische aarbeitjes, een bodembedekker met mooie rode vruchtjes, helaas zonder smaak.

Woensdag 29 juli: Er dwarrelt wat geels over het pad: citroenvlinders.

Maandag 27 juli: Kleine kinderen vlechten kransjes van madeliefjes.

Dinsdag 7 juli: Artikel over ons Heelblaadjespad in het Leidsch Dagblad met als titel: 'In 1978 onaanvaardbaar dus nu ook geen fietspad'.

Zondag 5 juli: Het weer: harde wind en regen. 

Woensdag 1 juli: We hebben te maken met de eikenprocessierups, in een eik op een hoek van het Heelblaadjespad. De eikenprocessierups is lichtgrijs van kleur met over zijn rug een donkergrijze streep. Hij heet eikenprocessierups omdat hij leeft van jonge eikenblaadjes en omdat hij zich voortbeweegt op een processie-achtige manier.

De rups is de larf van de processievlinder. Dit is een onopvallende grijze vlinder die vooral 's nachts vliegt. In augustus legt deze vlinder eitjes boven in de boom. Deze blijven daar de hele winter zitten.  De rups komt in het voorjaar als klein insect uit zo'n eitje, begint direct te eten, wordt dik en moet vervellen om te groeien. Na drie keer vervellen krijgen de rupsen brandharen en kunnen ze zich verdedigen. Kom je te dichtbij dan schieten ze hun haartjes af. Op een gegeven moment gaan ze verpoppen, dat ziet eruit als een soort rood boontje, waar dan uiteindelijk het vlindertje uit komt.

In het voorjaar kunnen de rupsen bestreden worden met nematoden. Dat zijn heel kleine aaltjes die in de bodem leven. Ook de gemeente Leiderdorp doet dat. Deze aaltjes kunnen niet tegen licht. Daarom worden de aaltjes 's nachts met een vernevelend apparaat in de kronen van de eiken geblazen. Deze aaltjes dringen de nog jonge rupsjes binnen, waarna die dood gaan. Oudere nesten kunnen opgezogen worden met speciale apparatuur.

Eiken die staan in een gebied met weinig natuurlijke vijanden hebben het meeste last van de eikenprocessierups. Het gaat dan bijvoorbeeld om bomen langs een weg of midden in een grasveld, vaak in de zon waar de rups graag zit. Op het Heelblaadjespad doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat er veel natuurlijke vijanden zijn. We hebben veel soorten bomen, planten, struiken, bloemen. Genoeg begroeiing waar torretjes, sluipwespen, vogels zoals kauwen, meesjes en merels kunnen rondscharrelen. En die zijn allemaal dol op deze rupsen. Zo houden we deze rups onder controle.

Woensdag 24 juni: In het Leiderdorps Weekblad op pagina 3 een ingezonden brief over doorfietsroute op het Heelblaadjespad.

Maandag 22 juni: Op de pagina van Nieuwsbrieven het laatste nieuws.

Vrijdag 19 juni: Op de pagina van het fotoalbum staat onder het kopje Vogels en insecten een foto van een zwanenfamilie op het pad. 

Woensdag 10 juni: Met Joshua en Michiel, hoveniers van de gemeente, over het pad gelopen. Besloten wordt om na de langste dag (20 juni) te maaien. Er zal zorgvuldig om de nieuw aangeplante struiken en de nog in bloei staande beplanting gemaaid worden. Tijdens de wandeling nieuwe soorten ontdekt!

Maandag 8 juni: Weer volop leven op het Heelblaadjespad! Bewoners horen niet meer alleen het gefluit van vogels, maar ook het gekwetter van kinderen die weer huppelend naar school gaan. De scholen moesten op 16 maart dicht om de verspreiding van corona in te dammen. Op 11 mei mochten de scholen weer open, mits de klassen klein werden gehouden. Vanaf vandaag wordt er weer aan volledige klassen lesgegeven.

Zaterdag 6 juni: Aad Rijntalder vertelt dat aan de bladvoet van de inheemse vogelkers twee groene klieren met nectar zitten, extraflorale nectariën genoemd. De klieren zijn makkelijk te zien als je voorzichtig een blaadje van de boom aftrekt. Mieren komen op de nectar af en eten gelijk de schadelijke schimmels.   

Vrijdag 5 juni: Het weer: voor het eerst sinds maanden regen! En harde wind! Het groen oogt gelijk weer frisser.

Dinsdag 2 juni: Jonge eksters huppelen over het pad. Bezorgde ouders vliegen af en aan met voedsel en proberen katten op afstand te houden door hard te krijsen.

Maandag 1 juni: Planten en bomen hebben wel wat te lijden door de droogte van de afgelopen maanden. Een aantal bewoners geeft de nog wat jonge aanplant water.

Maandag 25 mei: Roomse kervel, vorig jaar gekregen uit de Heemtuin, slaat aan! Het is nu even de vraag of hij zich staande houdt met de droogte van de afgelopen weken. Harig wilgenroosje, vorig jaar gezaaid, komt op. 

Maandag 18 mei: Joshua, werkzaam bij de gemeente, harkt een overvloed aan kleefkruid uit de grond.

Maandag 11 mei: Dit jaar veel scherpe boterbloemen op ons pad. De scherpe boterbloem kan tot 90 cm hoog worden en bloeit van mei tot oktober. Deze bloem wordt niet gegeten door vee omdat ze licht giftig is. De Latijnse naam van deze plant is Ranunculus acris. Acris is het Latijnse woord voor scherp, naar de smaak van de plant.

Dinsdag 5 mei: Een aantal bewoners trekt brandnetels uit de grond voordat deze plant zich kan uitzaaien.

Dinsdag 28 april: Voor het eerst bloeiend in ons bosplantsoen: de groene ossentong. Bloeit met blauwe bloempjes. De penwortel van deze plant is dik en een extract hiervan werd vroeger gebruikt als paarse en bordeaux kleurstof om bijvoorbeeld violen te lakken. De bladeren van deze plant hebben de vorm en de ruwheid die doet denken aan de tong van een os. Vandaar de naam ossentong.

Maandag 20 april: Lievevrouwebedstro bloeit met hele kleine witte bloempjes.

Maandag 13 april: Koekoeksbloemen, stinkende gouwe, daslook, look-zonder-look, robertskruid, smeerwortel en boshyacinten staan in bloei. Het Heelblaadjespad op zijn mooist!

Maandag 6 april: De blauwe bessen van de ligusters zijn niet in trek bij vogels. Klein wolfsmelk plantje staat in bloei.

Maandag 30 maart: Heel veel kievietsbloemen dit jaar. Hebben zich goed uitgezaaid.

Maandag 23 maart: De bladeren van de Italiaanse aronskelk zijn wit geaderd, van de inheemse aronskelk zijn ze gevlekt. Eenjarig ereprijs komt tevoorschijn.

Maandag 16 maart: Witte en paarse dovenetel staat in bloei. Mahonie, een groenblijvende struik, bloeit met gele bloemen. Deze struik wordt ook wel druifstruik genoemd. Na de bloei ontstaan er blauwzwarte bessen. De mahonie struik staat ter hoogte van Heelblaadjespad nr 2.

Vrijdag 6 maart: De bomen: Gele kornoeljes staan nog steeds in bloei. Groene blaadjes aan de meidoorns, de kardinaalsmutsen en de berberissen. Krentenboompjes bloeien al bijna. De grote bomen zijn nog kaal met zwellende knoppen.

Woensdag 4 maart: Het weer: heldere blauwe lucht met vogelgeluiden.

Maandag 2 maart: Het prille jonge groen van kleefkruid komt op. Helaas. Ze verstikken andere planten.

Maandag 24 februari: Samen met Aad Rijntalder over ons pad gelopen. De gemeente heeft vanochtend een meidoorn die door de harde wind was omgevallen afgezaagd. Loopt waarschijnlijk weer gewoon uit. 

Woensdag 19 februari: Inheemse en gecultiveerde narcissen komen in bloei.

Maandag 17 februari: Longkruid staat in bloei, een maand eerder dan vorig jaar.

Maandag 10 februari: Al groene blaadjes aan de struikkamperfoelie.

Zondag 9 februari: Zware storm. 

Donderdag 6 februari: Enkele plantjes van de smeerwortel (symphytum grandiflorum) staan in bloei. 

Maandag 3 februari: De kurkeik bloeit met oudroze bloemetjes. Enkele sneeuwklokjes bloeien. 

Maandag 20 januari: Gele kornoeljes staan in bloei. 

Maandag 13 januari: Speenkruid komt heel voorzichtig te voorschijn. Plantjes zorgen over een tijdje voor een gele deken in het bosplantsoen.

Zaterdag 11 januari: Voor het eerst op het pad zwartmoeskervel. Gezaaid eind vorig jaar. Je kunt ze herkennen aan de ronde geelachtig groene blaadjes net boven de grond. De plantjes groeien uit tot een ongeveer 1,5 m hoge plant met gele bloemschermen. 

Donderdag 9 januari: De stinkende gouwe heeft zich flink uitgezaaid, alsmede de look-zonder-look.

Zaterdag 4 januari: Een enkele dovenetel en dagkoekoeksbloem staat in bloei.

-2019-

Vrijdag 4 oktober: Nu al goed te zien, het tere groen van look-zonder-look, stinkende gouwe, fluitenkruid, aronskelk, grote weegbree en dagkoekoeksbloem. Plantjes die zich hebben uitgezaaid.

Dinsdag 24 september: De gemeente plant stekjes van de groene ossentong.

Woensdag 18 september: De gemeente maait de overhangende begroeiing langs het trottoir, zodat iedereen weer makkelijk over het pad kan lopen. Ook gras dat is gaan legeren (gaan liggen) wordt gemaaid.

Zaterdag 14 september: Een paar bewoners trekken nog wat brandnetels uit de grond.

Zaterdag 31 augustus: Ter hoogte van de Pijlkruidkreek is judasoor te vinden, een eetbare zwam. 

Dinsdag 27 augustus: Nieuw plantje ontdekt op het pad. Penningkruid, te zien ter hoogte van Heelblaadjespad 8 en 9. Iets verderop is een vogelnestje te bewonderen verstopt in de wilde hop.

Maandag 26 augustus: De moerasandoorn staat in bloei.

Zaterdag 24 augustus: De opvallende oranje-rode vruchten van de Italiaanse aronskelken zijn nu goed te zien.

Zaterdag 17 augustus: Het heelblaadjes is weer terug op het Heelblaadjespad! Vorig jaar oktober gezaaid en nu te vinden op een wat vochtige plek.

Vrijdag 19 juli: Verschillende zaden uit de Heemtuin gezaaid. Te noemen valt glaskruid, zwartmoeskervel, donkere ooievaarsbek, Roomse kervel en vingerhoedskruid.

Zaterdag 6 juli: Zaad van de donkere ooievaarsbek en de ratelaar gezaaid.

Vrijdag 5 juli: Gemeente maait het gras. De begroeiing langs het trottoir aan de kant van het Heelblaadjespad wordt ook gemaaid waardoor er weer een mooi breed pad ontstaat. Opschot van de Kornoelje is gemaaid.

Vrijdag 26 juni: Het heksenkruid en de boerenjasmijn staan in bloei.

Donderdag 25 juni: Zaad geoogst van de donkere ooievaarsbek en de ratelaar. Zodra het gras gemaaid is wordt het zaad van de ooievaarsbek en de ratelaar gezaaid.

Maandag 24 juni: Vanuit de Heemtuin hebben we een aantal plantjes gekregen van de maagdenpalm.

Dinsdag 18 juni: Door de regenval van de afgelopen dagen zijn takken van struiken over het pad gaan hangen. De gemeente heeft daarom deze takken gesnoeid. De doorgang voor voetgangers en fietsers werd anders te smal (en te nat!).

Vrijdag 14 juni: Er zijn een aantal planten die zich binnenkort gaan uitzaaien, zoals de daslook, de kievietsbloem, de dagkoekoeksbloem, de stinkende gouwe en helaas ook wat brandnetel en kleefkruid. Het uitzaaien van brandnetels en kleefkruid kan voorkomen worden door ze er nu uit te trekken. Let op: brandnetel lijkt op witte dovenetel en die laatste kan gewoon blijven staan.

Donderdag 13 juni: Natuurontdekkingstocht voor twee middenbouwklassen van basisschool de Hasselbraam. Het lesmateriaal staat inmiddels op de website onder het kopje 'Scholen'.

Woensdag 12 juni: De Indische aardbeitjes, ook wel schijnaardbeitjes genoemd, kleuren rood! Het is even speuren, maar ze staan in de middenberm. Deze aardbeitjes doen sterk denken aan de bosaardbei maar de Indische aardbeitjes zijn hard en smaken flauw. Het bosaardbeitje bloeit met witte bloempjes, de Indische aardbeitjes bloeien met helder gele bloemen.

Vrijdag 7 juni: Natuurontdekkingstocht voor basisschoolkinderen van de Elckerlyc en de Hasselbraam op ons pad. Het lesmateriaal wordt over een paar weken op deze website gezet.

Donderdag 6 juni: Vanuit de Heemtuin is er een aantal plantjes in ons plantsoen gezet: longkruid, donkere ooievaarsbek, glaskruid, robertskruid, Roomse kervel en zeepkruid. Gezaaid zijn de wilde narcis en de grote veldbies.

Woensdag 5 juni: In de Heemtuin staat de ratelaar geel te bloeien. Ratelaars zijn halfparasieten. Ze zijn voor water en mineralen afhankelijk van andere planten, met name grassoorten. De gastplant gaat niet dood, maar zal niet zo groot worden als zijn soortgenoten. Zodra het zaad rijp is zal hij in ons plantsoen worden uitgezaaid. Dit wordt gedaan om de groei van gras terug te dringen. 

Woensdag 29 mei: Loepjes opgehaald bij het MEC, bestemd voor de natuurontdekkingstocht voor basisschoolkinderen op 7 en 14 juni op ons pad.

Dinsdag 28 mei: Jasper, beheerder van de Heemtuin, legt uit dat een bosplantsoen in principe niet gemaaid hoeft te worden. In ons plantsoen moet dat op een aantal plekken langs de randen van het pad nog wel. Dat komt omdat het gebied nog niet volledig tot rust is gekomen. Zodra hoog gras gaat legeren, plat gaat liggen, is het beter dat er wel gemaaid wordt.

Zondag 26 mei: Bewoners zaaien het omgewoelde stukje aarde in met wildebloemenmengsel en bijenmixzaad. Dat bestaat onder meer uit klaproos, slaapmutsje, phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in het groen, korenbloem, bladrammenas, malva, komkommerkruid, dille en serradella. Het zaad is eerst vermengd met enigszins vochtig zand, zoals we dat geleerd hebben tijdens de zaaidag op 27 oktober vorig jaar. Kiemtijd van het zaad is kort. 

Vrijdag 24 mei: Ter hoogte van Heelblaadjespad 16 is een kabel in de grond gelegd en daarmee is de aarde omgewoeld. Heemtuinman Wim Kanbier adviseert om dit stukje grond zo snel mogelijk in te zaaien, bijvoorbeeld met klaprozen.

Donderdag 23 mei: Natuurexcursie voor bewoners van het Heelblaadjespad o.l.v. Aad Rijntalder. We leren dat er op ons pad verschillende soorten stippelmotten zijn: de kardinaalsmutsstippelmot, de meidoornstippelmot en de vogelkersstippelmot. Ze lijken hetzelfde, maar leven van andere planten. Kleine witte nachtvlindertjes met zwarte stippen leggen eitjes. De larven uit de eitjes verpoppen zich tot rupsen. Zij vreten het groene blad van bomen en beschermen zichzelf tegen vogels en sluipwespen door zich in te spinnen. Na de langste dag zullen alle rupsen veranderd zijn in een vlinder en groeien er weer nieuwe bladeren aan de boom of struik.

Donderdag 9 mei: Heemtuinmannen Wim Kanbier, Aad Rijntalder en Jasper Klapwijk bezoeken het Heelblaadjespad. Zie Nieuwsbrief mei 2019.

Donderdag 18 april: Medebewoonster Maddy van Holland geeft een vogelexcursie. Tweeëntwintig vogelsoorten leven rond het Heelblaadjespad: de koolmees, pimpelmees, staartmees, putter, vink, groenling, zwartkop, roodborst, winterkoning, heggenmus, merel, zanglijster, houtduif, Turkse tortel, grote bonte specht, gaai, ekster, kauw, boomkruiper, tjiftjaf, halsbandparkiet en het goudhaantje.

Woensdag 27 maart: Nieuwsbrief Heelblaadjespad lente 2019. 

Woensdag 13 februari: Nieuwsbrief Heelblaadjespad winter 2018/2019. 

-2018-

Zaterdag 27 oktober: Een aantal bewoners zaait het bosplantsoen in met een speciaal zadenmengsel dat onder meer heelblaadjes bevat. Een deel van het zaad hebben bewoners zelf mogen verzamelen in de Heemtuin.

Maandag 15 oktober: Bomen worden gesnoeid door een gecertificeerd boomverzorger. Het uitgevoerde onderhoud is bedoeld om het bosplantsoen ook in de toekomst als duurzame ecologische verbindingszone te behouden. Boomkronen hebben meer licht en lucht gekregen. Dood hout is verwijderd en plakoksels die in de toekomst een gevaar zouden kunnen gaan vormen zijn weggenomen. Vanwege de uitkomst van het bezonningsonderzoek zijn er drie bomen gekapt, alsmede een zieke lijsterbes. De boomverzorger heeft met plezier aan de bomen gewerkt; hij vindt het bosplantsoen op het Heelblaadjespad een uniek stukje natuur in een bebouwde omgeving.

Maandag 8 oktober: Medebewoner en heemtuindeskundige Aad Rijntalder plant samen met de gemeente appelbessen en koninginnestruiken. Verder worden er Italiaanse aronskelken, sneeuwklokjes, lenteklokjes, holwortel en inheemse narcissen in de grond geplant.

Zaterdag 16 juni: Wim Kanbier, bekend als 'vader van de Heemtuin', tevens buurtbewoner geeft een rondleiding voor omwonenden van het Heelblaadjespad.